Společnost Alza.cz a. s. připravila ve spolupráci s Platební institucí Roger zajímavý finanční [...]
Za poslední čtyři roky společnost IKEA v České republice snížila plýtvání potravinami o více než polovinu. Ušetřila tak zhruba 240 tisíc porcí jídla.
Přibližně třetina všech potravin vyrobených a sklizených na celém světě skončí v odpadu. To vytváří osm až deset procent globálních emisí skleníkových plynů. Cíl snížit plýtvání potravinami ve svých provozech o padesát procent si IKEA dala celosvětově v roce 2017. Byla to součást ambice stát se do roku 2030 cirkulární společností s pozitivním dopadem na klima.
Potravinový odpad v provozech IKEA měří a vyhodnocují technologie umělé inteligence a chytrých vah. Ty shromažďují data o tom, čím se plýtvá a proč. „IKEA Česká republika se k tomuto programu připojila v roce 2018. Na konci roku 2021 dosáhla snížení potravinového odpadu o 54 procent. To představuje zhruba 240 tisíc ušetřených porcí jídla a 409 tun ušetřených emisí oxidu uhličitého,“ říká Rodrick Demicoli, food operations leader ve společnosti IKEA Česká republika.
Pomáhá umělá inteligence
Klíčovým faktorem úspěchu je využití umělé inteligence prostřednictvím spolupráce společnosti Ingka Group, která kontroluje obchodní domy IKEA, s Winnow Solutions, doplněné o komplexní školicí program pro zaměstnance.
Nástroj Winnow Vision AI využívá stejný typ technologie, jaký lze najít v autech bez řidiče. Ten měří a registruje plýtvání potravinami v restauracích, bistrech a obchodech se švédskými specialitami IKEA po celém světě. Shromážděná data umožňují zaměstnancům v oblasti potravin hlouběji porozumět tomu, co se vyhazuje, a pomáhají jim předcházet plýtvání potravinami v kuchyni a omezovat jej.
IKEA v Česku připravuje a podává ve svých čtyřech obchodních domech jídlo téměř devíti milionům lidí ročně. „Naší prioritou je vzniku odpadu předcházet a když to není stoprocentně možné, hledáme možnosti, jak tento odpad dále využít. Lokálním příkladem jsou sušenky z kávové sedliny, která vzniká v našich kavárnách,“ doplňuje Stuart Cowan, country food manager české IKEA.
Mezi další iniciativy ve světě patří spolupráce společnosti Ingka Group s autory aplikace proti plýtvání potravinami Too good to go. Ta umožňuje zákazníkům v Belgii, Francii, Itálii, Rakousku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku, Norsku a Velké Británii nakupovat zlevněné přebytky potravin v obchodních domech IKEA.
Obchodní dům IKEA Haarlem v Nizozemsku testuje takzvanou anaerobní digesci. Ta mění nevyhnutelný potravinový odpad z restaurace a bistra na bioplyn. Tento bioplyn se přeměňuje na elektřinu, která se přivádí přímo zpět do skladu. V rámci testování se také zkoumá, jak lze živiny z potravinového odpadu přeměnit na organické hnojivo pro pěstování rostlin.
Zdroj: zboziaprodej.cz
Potřebujete poradit s EDI řešením pro vaši firmu?