Společnost Alza.cz a. s. připravila ve spolupráci s Platební institucí Roger zajímavý finanční [...]
Moštovna Lažany zažívá dobrý rok, na Turnovsku se urodilo tolik jablek, že je nezvládá zpracovat a část vykoupeného ovoce vyváží do Německa a Rakouska k dalšímu zpracování. Moštárna umí denně zpracovat kolem 15 tun jablek. Za jediné nedělní odpoledne ale od zahrádkářů a pěstitelů vykoupili i dvojnásobné množství. Jablek je tolik, že je lidi ani sami nedokážou zpracovat, a tak je raději odvezou k nám, řekl ČTK jednatel společnosti Vladimír Pelant.
Lažanská moštovna vznikla před půl stoletím, založili ji drobní pěstitelé z okolí. I dnes společnost zpracovává jablka, hrušky a višně od místních drobných i velkých pěstitelů. "Vlastních sadů máme jen kolem dvou hektarů," řekl Pelant. Podnik ale nenabízí jen hruškové, jablečné a višňové mošty a nápoje, ale i další příchutě. "Drobné ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo rybíz, zpracovat neumíme, na to nemáme technologii. Tyto výrobky vyrábíme z koncentrátů, které nakupujeme v Německu a Polsku," uvedl Pelant.
Jablečné, hruškové a višňové mošty se však vyrábějí tradičně lisováním. Nápoje jsou zcela bez konzervantů, přesto vydrží půldruhého roku. "Protože nechceme používat žádnou chemii, máme tu šetrnější metodu konzervace teplem – pasterizací," vysvětlil Pelant. Nápoje se zahřejí zhruba na 80 stupňů celsia a ještě horké se plní do skleněných lahví. "Zvažovali jsme sice na začátku, zda nepoužívat tetra pak nebo plastové lahve, sklo je ale ušlechtilý materiál, který tomu výrobku nepředává žádné chutě, což u plastu nelze zaručit," řekl Pelant. Navíc je podle něj sklo stoprocentně recyklovatelný materiál, který lze vždy znovu využít.
Moštárna vyrábí 21 druhů moštů a nápojů. "Máme šest druhů stoprocentních moštů s dužinou i bez ní a ostatní jsou nápoje nebo nektary," řekla Ilona Bartošová. V poslední době začal podnik nabízet i dvě kombinace se zeleninou. Tradiční kombinaci mrkev-jablko znaly už naše babičky. "Zatímco ze syrové mrkve ale člověk nedokáže beta-karoten využít, my pasterizací docílíme toho, že ten vitamin dokáže naše tělo vstřebat," uvedla. Inspirací ze zahraničí je kombinace šťávy z červené řepy s jablkem. "Musím říct, že se prodává velmi dobře, možná je tak na pátém místě mezi našimi produkty," dodala Bartošová.
Moštárna Lažany zaměstnává desítku lidí a ročně uskuteční zakázky za 25 milionů korun. Své mošty dodává i do obchodních řetězců, přímo v podnikové prodejně však stojí zhruba polovinu. Některé nápoje nesou označení Výrobek Libereckého kraje, Hruškový mošt s vlákninou získal letos ocenění Regionální potravina Libereckého kraje.
Potřebujete poradit s EDI řešením pro vaši firmu?