Společnost Alza.cz a. s. připravila ve spolupráci s Platební institucí Roger zajímavý finanční [...]
Žitný chléb, karlovarské trubičky, myslivecká klobása, ořechový salám či farmářský kozí sýr získaly dnes titul Regionální potravina Karlovarského kraje. Soutěž, jejímž smyslem je podpora regionálních malých a středních zemědělců a producentů potravin, se letos v Karlovarském kraji koná počtvrté. O značku, která zaručuje vysokou jakost a krajový původ potravin, se letos ucházelo 19 výrobců se 67 produkty, sdělila ČTK mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.
Hlavní cenu dostalo osm produktů. Soutěžilo se v devíti kategoriích, nejvíce výrobků bylo mezi mléčnými výrobky a sýry. "Kategorie určená ovoci a zelenině zůstala neobsazená, protože v našem kraji nemáme v současnosti producenty, kteří by mohli svoje výpěstky do soutěže nabídnout," poznamenal krajský radní Václav Jakubík (KSČM).
Mezi pekařskými výrobky uspěl žitný chléb Antonína Baborovského, cukrářské kategorii vévodily karlovarské trubičky Miroslava Marka. Firma Karlovarské uzeniny přihlásila do soutěže nejúspěšnější tepelně opracovaný masný výrobek – mysliveckou klobásu, řeznictví a uzenářství Romana Jelena ořechový salám – nejlepší trvanlivý masný výrobek. V kategorii nápojů zvítězil světlý ležák Kynšperský zajíc, Děpoltovické máslo z farmy Jiřího Kubernáta vyhrálo mezi mléčnými výrobky a farmářský kozí sýr z Horského statku Abertamy zvítězil v kategorii sýrů a tvarohu. Titul získal i smíšený med ze Včelařství M+M Dimovi.
Loni poslalo do soutěže 22 výrobců 62 potravin. Ačkoli je titul prestižní, podle výrobců se jeho zisk na prodejnosti příliš neprojevuje. Vlasta Hnátková, která loni zvítězila se svým nakládaným kozím sýrem, ČTK v květnu řekla, že prodej jí po zisku titulu nijak nevzrostl. "Obchodní řetězce se nenaučily značku propagovat. Ačkoli máme hned několik ocenění a certifikátů, ekonomický efekt to příliš nemá," řekl už dříve také Petr Pelant, jehož firma dostala ocenění v minulých dvou letech.
Zdroj: ČTK
EdiZone využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho částí veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Potřebujete poradit s EDI řešením pro vaši firmu?